VenyttelyVenyttely on välttämätön osa jokaista treeniohjelmaa.

Ilman venyttelyä lihaksella ei ole parasta mahdollista tilaa kasvaa, joten osa treenistä menee hukkaan. Lisäksi venyttely pienentää loukkaantumisen riskiä ja hidastaa nivelten rappeutumista. Venyttely vähentää myös treenistä aiheutuvaa lihaskipua, sekä nopeuttaa lihasten palautumista. Venyttely antaa lihakselle mahdollisuuden rentoutua ja tällöin verenkierto lihaksessa paranee, ja lihas saa tarvitsemansa hapen ja välttämättömät ravintoaineet paremmin.

Hyvän ryhdin kannalta alaselän, hartioiden ja rintalihasten venyttely on välttämätöntä.

Esimerkiksi punnerruksissa harjoitetaan rintalihaksia niin paljon, että venyttelemättömät rintalihakset vetävät hartioita eteenpäin, mikä tekee ryhdistä huonon näköisen. Lisäksi lavan seudun lihakset joutuvat olemaan jatkuvassa jännityksen tilassa, jos rintalihaksia ei venytellä.

Venyttely parantaa koko kehon suorituskykyä merkittävästi. Lihasten ja nivelten laajentuneet liikeradat pienentävät kehon omaa vastustusta liikkumiselle, joten joustava keho mahdollistaa energiatehokkaammat liikkeet ja suoritukset.

Milloin venytellä?
Suosittelen seuraavanlaista venyttelyrutiinia:

1. Aamuvenyttely 25 min. Aamulla kannattaa käydä koko keho läpi pitkillä yli 30s venytyksillä. Tämä herättää kehon täysin tulevaa päivää varten ja on loistavaa lihashuoltoa. Esimerkki hyvästä venyttelyohjelmasta täällä.

2. Treenin aikana ennen sarjoja ja sarjojen välillä tehtävä venyttely. Lyhyitä n 5s kestäviä venytyksiä työsarjan kohdelihakselle. Tämä valmistaa lihasta suoritukselle ja poistaa nopeammin maitohappoja kohdelihaksesta.

3. Muutama tunti treenin jälkeen. 20s – 60s venytyksiä treenin kohteina olleille lihaksille.

Huom! Venyttelyssä ei tarvitse käyttää voimaa ja venytyksen ei tarvitse sattua, mutta hieman epämiellyttävältä se saa tuntua. Muista hengittää!


Aleksi
Aleksi

Entinen diplomi-insinööri, nykyinen Personal Trainer (Trainer4You, 2015) ja yrittäjä. Treeniohjelma.org:n ylläpitäjä vuodesta 2013.