9 vinkkiä treenimotivaatioon ja yksi asia, jonka vuoksi voit lopulta unohtaa edelliset vinkit.
Treenimotivaatio
Jos haluat rakentaa talon, tarvitset nauloja.

Jos haluat hengittää, tarvitset keuhkot.

Jos haluat muuttua, tarvitset motivaatiota.

Toisinaan sitä on yllinkyllin, vaikka muille jakaa. Toisinaan sitä ei löydy mistään, varsinkaan kun sitä kipeimmin tarvitsee. Mitä se motivaatio tarkalleen ottaen tarkoittaa? Ja mistä sitä voi ostaa? Ja missä vaiheessa sen voi myydä tarpeettomana pois?

Hetken päästä tiedät motivaatiosta 9 asiaa enemmän. 9 asiaa, joita soveltamalla kymmenkertaistat mahdollisuutesi muuttua ja saavuttaa tavoitteesi. Lisäksi oivallat vielä sen yhden, ratkaisevan asian, jonka vuoksi voit lopulta unotaa ne 9 edellistä asiaa…

Sallikaa minulle yhden kuvan verran teoriaa, loput on sitten käytäntöä.

Motivaatioprosessi
Motivaatioprosessi

Siinä oli se teoriapläjäys, mutta mitä se sitten elävässä elämässä tarkoittaa?

Saanko esitellä Matin ja Maijan? Kuten sinulla ja minulla, myös Matilla ja Maijalla on sisäinen epätasapainotila eli tarpeita, haluja tai odotuksia.

Maija on ehkä tyytymätön peilikuvaansa. Vaikka Maija tietääkin, että se on hieman turhamaista, haluaisi hän olla se tyttö, jonka perään päät kääntyvät yliopiston käytävillä. Maijan sisäinen epätasapainotila pienenisi, jos hän tuntisi itsensä kotoisaksi ja varmaksi omassa vartalossaan.

Mattia huolestuttaa keuhkojen pihinä ja hengästyminen portaissa. Matilla on myös salainen unelma juosta maraton ja nostaa 100 kg penkistä. Mattia helpottaisi jo se, että ei hikoiluttaisi ja pyörryttäisi työpaikkaravintolan pitkissä ruokajonoissa.

Matti ja Maija tiedostavat että jotain tarttis tehrä. Tarvitaan tietynlaista käyttäytymistä ja toimintaa, urheilua ja terveellisempää ruokavaliota.

Matti saa itsensä pakotetuksi lenkille ja juoksulenkki laukaisee Matin stressiä ja vapauttaa endorfiineja elimistöön, olo tuntuu kerrassaan mahtavalta. Maijan kuntosaliharjoitus  jättää jälkeensä miellyttävän tykytyksen lihaksissa ja terveen ja elinvoimaisen olon. Puntari näyttää kilon vähemmän kuin viikko sitten ja fiilis on voittamaton. Molemmat huomaavat, että terveellinen ateria ravitsee ja antaa energiaa huomattavasti enemmän kuin pikaruoat, joihin he ovat tottuneet.

Käyttäytymien ja toiminta on johtanut palkkiohin ja tavoitteisiin. Maija sovittelee tyytyväisenä päälleen uusia vaatteita ja Matti kipuaa 7. kerroksessa sijaitsevalle toimistolleen portaita pitkin hengästymättä. Molempien kohdalla tapahtuu sisäisen tilan mukautuminen, eli epätasapainotila on poissa ja molemmat ovat onnellisempia ja elävät täysillä omiin kykyihinsä ja mahdollisuuksiinsa luottaen.

Vai meneekö se niin?

Eihän se mene, niin kuin me kaikki tiedetään. Yhdeksän kertaa kymmenestä tilanne on alla olevan kuvan kaltainen.

Treenimotivaatio

Vaikka kuinka tietäisimme mitä pitäisi tehdä, jotta pääsisimme kohti tavoitteitamme ja niitä unelmia mitä meillä on, jotain siihen yleensä tulee esteeksi. Joskus se on sateinen ilma, joskus aurinkoinen. Toisinaan iskee siivousvimma tai sohva ja kaukosäädin vie voiton. Joskus vain niin väsyttää..

Ja sisäinen epätasapainotila ja turhautuminen kasvaa..

Jos tietäisin kaikille toimivan ratkaisun siihen, kuinka yllä kuvattu ongelma taklataan, myisin niitä pienissä kirjekuorissa 1000€ kappale ja päivän päätteeksi voisin jäädä ansaitulle eläkkeelle.

Edit: (Alkuperäistä tekstiä kirjoittaessani en arvannutkaan, että yllä oleva lause oli vähän kuin ennustus tulevasta :) Tsekkaa -> www.fitnessakatemia.fi)

Yhtä ja oikeaa kaikille meille Mateille ja Maijoille toimivaa reseptiä pysyvään ja korkeaan treenimotivaatioon ei varmasti ole olemassakaan. On kuitenkin tiettyjä tapoja toimia ja ajatella ja samalla valjastaa kaikki todennäköisyydet onnistumisen puolelle.

Alla on 9+1 pointtia motivaatiosta, osa niistä on pelkästään mietittäväksi, osa haastaa sinua muuttamaan ajattelutapojasi ja osa on käytännön konkreettisia toimia. Jos luet ne ajatuksella läpi JA toteutat niitä käytännössä, on aivan varmaa, että kymmenkertaistat onnistumisesi mahdollisuudet, olivatpa tavoitteesi kuinka korkealla tahansa.

Toistan vielä: toteutat niitä käytännössä.
[aminoporssi]

Treenimotivaatio: 9+1 pointtia

1. 10-10-10

Viime syksynä sain olla kuuntelemassa Suzy Welchin puhetta, jossa hän kertoi 10-10-10 säännöstä, jonka avulla hän tekee ratkaisuja elämässään. Welch puntaroi jokaista ratkaisuaan miettien, mitkä ovat sen vaikutukset 10 minuutin, 10 kuukauden ja 10 vuoden kuluttua. Welch soveltaa tätä siten, että miettii kertaluontoisen ratkaisun vaikutusta noilla aikajänteillä.

Otan vapauden viedä tätä ajattelumallia vielä hieman pidemmälle. Sovelletaan 10-10-10 sääntöä siten, että mietitään päätöksentekotilanteessa, että jos teen tämän ratkaisun kerta toisensa jälkeen, mitkä ovat vaikutukset 10 kuukauden ja 10 vuoden päästä verrattuna 10 minuutin kertavaikutukseen. Voi pojat, lenkille tai salille lähtö tuntuu näin ajatellen helpolta, vaikka sohvalla olisin ollut 10 minuuttia huojentunut ja onnellinen.

Lukuvinkki: Suzy Welch: 10-10-10 A Life-Transforming Idea

(Fitness Akatemiasta löytyy käytännönläheisiä vinkkejä siihen, kuinka oikeiden päätösten syntymisestä tulee helppoa!)

2. Aloita ennen kuin olet valmis!

Jos katsoit tarkkaan ensimmäistä kuvaa, huomasit että käyttäytyminen ja toiminta tulee ennen palkkiota ja tavoitetta. Suomeksi sanottuna: toiminta johtaa motivaatioon, eikä toisinpäin!

Kuulostaako tutulta: ”Odotahan vain, kunhan saan motivaation kohdalleen, niin alkaa tapahtua!”, ja sitten ei tapahdu mitään, koskaan.

Kuulostaako järkevältä: ”Hei mä sain nyt pakotettua itseni salille heti vuoden alusta niinkuin juteltiin, ja nyt tuntuu, että ei millään malttaisi jättää treenejä väliin! On niin huippu fiilis ja energinen olo! Ja kato nämä mun farkut ei kiristä enää!”

3. Älä hakkaa päätäsi seinään

Albert Einstein määritteli hulluuden tällä tavalla: ”Tehdä samoja asioita uudelleen ja uudelleen ja odottaa erilaisia tuloksia.” Jos kirjoitat tauluun 1+1 kerta toisensa jälkeen, niin tulos ei ole 3 vaikka kuinka haluaisit ja sinulla olisi sisukkuutta ja tahdonvoimaa.

Jos huomaat, että lenkille lähtö ”heti päikkäreiden jälkeen” ei onnistu viidellä ensimmäisellä kerralla, niin kokeile varsin lähteä ennen päikkäreitä.

Jos huomaat hankkivasi kuntosalin vuosijäsenyyden viidentenä tammikuuna peräkkäin ”koska tuleehan sitä varmasti käytyä kun on maksanut” ja ei siltikään tule käytyä, niin kokeile jotain uutta. Se sijaan, että kerrot kaikille ottavasi (taas) itseäsi niskasta kiinni ja aloittavasi säännöllisen liikunnan, ole hiljaa ja kirjoita se itsellesi pieneen vihkoon. Joka aamu. Tavoitteiden ylös kirjaaminen ja niiden toistaminen säännöllisesti on äärimmäisen hyvä keino ylläpitää motivaatiota ja pysyä päätöksissä.

(Fitness Akatemiasta löytyy tarkat ohjeet tehokkaaseen tavoitteiden asettamiseen.)

Lukuvinkki: Brian Tracy: Goals!

4. Lykätty tarpeen tyydytys (Delayed gratification)

Kyky lykättyyn tarpeen tyydytykseen tarkoittaa kykyä vastustaa hetkellistä houkutusta välittömästä palkinnosta ja odottaa myöhempää, suurempaa palkintoa. Kyky lykättyyn tarpeen tyydytykseen on tutkimuksissa nähty syyksi useisiin positiivisiin asioihin kuten akateeminen menestys, fyysinen ja psyykkinen terveys ja sosiaalinen kompetenssi. Henkilön taito pidättäytyä välittömästä tarpeen tyydytyksestä käsittää kärsivällisyyttä, impulssien hallintaa, itsekuria ja tahdonvoimaa. Huomioi, että kyseessä on taito, eikä synnynnäinen ominaisuus. Ja taito on asia, jonka voi oppia harjoittelemalla!

Lukuvinkki: Brian Tracy: No Excuses – The Power of Self-Discipline

5. Ajattele pitkällä tähtäimellä

Tämä on ensimmäisen kohdan toistoa mutta ensiarvoisen tärkeää. Jos alat urheilla sen vuoksi, että voit vanhempana kertoa lapsillesi olleesi kovassa kunnossa, anna olla. Jos alat urheilla sen vuoksi, että lapsesi joskus näkevät, että onpas mutsi/faija kovassa kondiksessa, niin sinulla on oikea asenne.

6. Sisäinen ja ulkoinen motivaatio tappeli

Sisäinen voitti.

Työntekijä, joka saa onnistumisen kokemuksia työstään ja nauttii työtehtävistään, on tuottavampi kuin korkeapalkkaisempi kollega, joka ei nauti työstään. Koululainen, joka opiskelee tiedostaen hyvän koulumenestyksen vaikutuksen tulevaisuuteensa, saavuttaa parempia numeroita kuin samoilla oppimistaidoilla varustettu luokkatoverinsa, jonka vanhemmat palkitsevat rahalla satunnaisista hyvistä numeroista. Kun motivaatiosi kumpuaa sisältä päin, omista unelmistasi ja tavoitteistasi, on onnistuminen 10 kertaa helpompaa kuin ulkoisten kannusteiden vuoksi ponnistelu.

7. Tee se itse

Tämä liittyy sisäiseen motivaatioon. Älä ryhdy mihinkään kuntokuuriin vedonlyönnin vuoksi tai kaveriporukan yhteisenä projektina. Ajatus tyttöporukan/jätkäporukan yhteisestä kesäksi kuntoon projektista on kyllä erittäin kiva, mutta jos sinulla ei ole oma sisäinen motivaatiosi kohdallaan, jätät treenin väliin täsmälleen yhtä helposti kuin porukan heikoin lenkki. Jos taas onnistut porukan ainoana pysymään tavoitteessa ja omaksut täysin uudet elämäntavat, ikävimmillään seurauksena voi olla ihmissuhteiden tulehtuminen.

8. Suunnittele ja valmistaudu

Abraham Lincoln totesi aikanaan: ”Jos minulle annetaan kuusi tuntia aikaa kaataa puu, 4 ensimmäistä tuntia teroitan kirvestä.”

Jos tavoitteenasi on saavuttaa esimerkiksi tietty lihaskuntotaso (ja luultavimmatusti onkin kun treeniohjelma.org sivulla ollaan :) ), käytä hetki aikaasi suunnitteluun. Selvitä mikä on tavoitteesi huomioiden sinulle sopiva treeniohjelma, selvitä myös löytyykö saliltasi ohjelmaan sopivat laitteet ja välineet. Etsi treenille sopivat päivät kalenteristasi ja järjestä arkesi niin, että voit pitää kiinni suunnitelmastasi!

Saat suunnitteluun käyttämäsi ajan satakertaisesti takaisin, kun salilla vietetty aika tulee käytettyä tehokkaasti, eikä päämärättömään vaelteluun mitä kummallisimpien, fiiliksen mukaan tehtyjen, liikesarjojen välillä.

(Treenisuunnitelmista löydät useita erilaisia 6kk – 12kk mittaisia pitkäjänteisiä treenisuunnitelmia.)

9. Seuraa edistymistäsi

Tämän neuvon noudattamatta jättäminen on suurimpia virheitä mitä voit tehdä, jos joskus jotain pitkällä aikavälillä haluat saavuttaa. Mikään ei ole tehokkaampi motivaation tappaja kuin tunne siitä, että ei edisty. Ja kuinka muuten voit seurata edistymistäsi, kuin kirjaamalla ylös tuloksia!

Et näe edistymistä peilistä, koska katsot sinne joka päivä. Älä myöskään luota muistiisi. Muistat kyllä mikä se jalkaprässissä käytetty paino oli toissapäivänä, mutta et muista sitä, paljonko sarjapaino on kehittynyt kuukauden takaiseen verrattuna.

Tämän sivuston jokaisen treeniohjelman yhteydessä on linkki, jonka kautta voit ladata treenipäiväkirjat valmiiksi tulostettavassa muodossa. Treenipäiväkirjaan voit merkitä ylös käyttämäsi painot kunakin treenipäivänä, joten edistymisen seuraaminen on helppoa ja motivaatio pysyy yllä. Alla allekirjoittaneen pari treenipäiväkirjaa vuosien varrelta. Voin kertoa että motivoi, kun näkee että tulokset ovat nousseet.

Treenipäiväkirja treenimotivaation ylläpitoon

Vaikkakin tulokset ovat vielä melko vaatimattomia, nopeasti laskien nostan tällä vauhdilla viisikymppisenä penkistä 3×10 x 230kg! ;)

+1. Kun jokin (esim. urheilu) tulee tavaksi, et tarvitse treenimotivaatiota enää!

Tämä on kaikista merkittävin, ja huojentavin asia, kun ponnistelet pysyvää muutosta kohti.

Tavat ovat kuin polkuja lumisella pellolla. Ensimmäisellä kerralla kahlatessa matka taittuu raskaasti ja kengät ovat täynnä lunta. Toisella ja kolmannella kerralla on hieman helpompaa, jos osuu edellisiin jälkiin. Kymmenen kulkukerran jälkeen polku alkaa jo levetä sen verran, että kulku helpottuu selvästi. Kahdenkymmenen kulkukerran jälkeen sinun ei ole mitään järkeä kulkea enää pyörätietä pitkin, kun tämä linnuntietä kulkeva leveä ja kovaksi tamppautunut uusi polku vie sinut perille puolet nopeammin. Itseasiassa sinua tulisi motivoida erittäin järeästi, jotta palaisit vanhaan, nyt niin pitkältä ja hankalalta tuntuvaan reittiin.

Kuten polut hangessa, ovat tavat tutkitusti ihan fyysisesti mikroskoopilla nähtävissä olevia reittejä aivoissa. Kun toistat tiettyjä asioita, esimerkiksi juoksulenkkiä tai salitreeniä sinnikkäästi 3 – 6 viikkoa, järjestäytyvät harmaat aivosolusi uusiksi poluiksi siten, että uudet toimintatavat alkavat tuntua luonnolliselta ja helpolta. Yhtäkkiä on erittäin epämiellyttävää poiketa totutusta ja jättää treeni tai lenkki väliin. Sohvalle vaipuminen ei tunnukkaan enää niin mukavalta vaihtoehdolta, ainakaan ennen urheilua.

(Fitness Akatemiasta löydät tarkat askelmerkit useiksi vuosiksi eteenpäin. Niitä noudattamalla muodostat VARMASTI itsellesi terveellisen elämäntavan mukaiset pysyvät rutiinit!)

Lukuvinkki: Charles Duhigg: The Power of Habit

Mahtava jos luit tänne asti, toivottavasti sait mukaasi jotain konkreettista! Kuten huomaat, kyseessä ei ole mikään salatiede. Pienillä ajattelu- ja toimintatapojen muutoksilla voit maksimoida mahdollisuutesi onnistua, olipa tavoitteesi sitten painon pudotus tai lihaskunnon kohotus tai mikä vain.

Sinä pystyt siihen :)

Kysyin treeniohjelma.org:n sisäpiiriläisiltä, että mikä heitä motivoi. Alla muutamien rohkeiden vastauksia.

”Kun vaimo sanoo: ’Sehän on kasvanu!’ ;)” – Adonis

”mieheni on suurin motivaatio. :) kyllähän tuo jutta ja puolenvuoden dieetti on kans yksi asia.. sali on ollut harrastukseino jo kauan ja nyt ensimmäisen lapsen jälkeen tuntuu ettei ole koskaan käynytkään. haluan jotain uutta.” – Pisama

”Alan lähestyä neljänkymmenen rajapyykkiä,ja on jo korkea aika tehda kroppansa eteen jotain ettei eläkeiässä ole sidottuna sänkyyn. Lisäksi teen puolet vuodesta ruumiillistä työtä ja työttömyysajan jalkeen on todella nihkeät 2 ensimmäistä kuuta kun kunto on talven aikana romahtanut. Paikat jumii. Ja omaan kroppaan en ole tyytyväinen, löysät pois!” -nemes

”Treenin jälkeinen hyvä olo ja tietoisuus siitä, että näytän paremmalta ja terveemmältä.” -sarella

”Halu juosta ja liikkua vanhana kääkkänä. Ja jos samalla pääsee tupakista eroon niin hyvä juttu” -Teemu T

Teemu T: Jos tupakista haluat eroon, kannattaa lukea ehdottomasti Allen Carrin Stumppaa tähän! Itselläni ja monella ystävälläni jäi tupakointi tuon kirjan lukemisen jälkeen. Kuulemma vain 10% kirjan kokonaan lukeneista onnistuu jatkamaan tupakointiaan! Tokihan tuo kolmen askin verran kustantaa, mutta maksanee itsensä takaisin hyvin nopeasti :)

”Päästä hyvään kuntoon niin rannalla kehtaa olla ilman paitaa ja lihakset kiinnittävät muijien huomion ;) kehtaa myös hihatonta paitaa käyttää ilman kavereiden kuittailuja. Eli siis naiset :)” -anonymous

[aminoporssi]

Jos yllä olevasta mielestäsi puuttuu jotain oleellista tai haluat muuten vain jättää palautetta, jätä kommenttia alle!

Saa myös jakaa!


Aleksi
Aleksi

Entinen diplomi-insinööri, nykyinen Personal Trainer (Trainer4You, 2015) ja yrittäjä. Treeniohjelma.org:n ylläpitäjä vuodesta 2013.

  10 replies to "Treenimotivaatio"

  • Sami D

   Allen Carr on kyllä melkonen velho :) Ehdottomasti suosittelut kyseiselle kirjalle jos tupakasta tahtoo eroon. Ja vaikkei olisi koskaan polttanutkaan niin avaa silmiä aiheeseen niin eipähän tule edes aloitettua ;)

  • Kasu

   Lyhyesti… Kiitos :)

   • Aleksi

    Ole hyvä :)

  • Sari Joensuu

   Tää tuli just niin tarpeeseen nämä sivut ja taulukot !
   Jätte iso kiitos työstäsi jota olet tehnyt ! Ja saanen printata tuon motivaattori osion seinälleni !

   Tuhannet kiitokset..
   Tänään salilla ei taulukkoa mukana ollut, mutta huomis aamunapa on ! Kiitos sinun :)

   • Aleksi

    Kiitos mukavasta palautteesta ja tsemppiä treeniin! :)

  • Sarde

   Kiitos. Tässä oli paljon konkreettista!
   Lykätty tarpeen tyydytys pitää niin paikkaansa.
   Ja Aloita ennen kuin olet valmis-ohje oli paras!!

  • [email protected]

   Pitkästä aikaa löytyy sivu, jossa ei trollit ole vallassa :)
   Fiksuja ja asiallisia ohjelmia. Suosittelen kyllä kavereille.

   • Aleksi

    Kiitos :)

  • Rosa

   Moi! Sattumalta googlen kautta löysin tämän sivuston. Ihan loistavia vinkkkejä ja hyviä treeniohjelmia, ekstra kiitos taulukoista, joiden avulla on helppo seurata editystä. Kiitos!

   t. Rosa http://thisisnotalifethatiwant.blogspot.fi/

   • Aleksi

    Moikka,
    Kiitos palautteesta :)

    Kävin kurkkaa myös sun blogia.. Tsemppiä!

    -Aleksi

Leave a Reply

Your email address will not be published.